Julia Child is such an inspiration for me personally. She loved learning new things and was so passionate about everything she was doing. When I first saw the movie "Julie & Julia" I got so attracted by the scene when Julie made this Julia Child's chocolate and almond cake and her husband was eating it right with his hands. (I highly recommend you to watch this movie). Since then, I wanted to cook this exact cake. It was the first Julia Child's recipe I cooked and it became our favorite cake in my household. It is so decadent, rich and sophisticated. Everybody will be so impressed if you cook it. It will be a star of a dinner, I promise:)
Ingredients:
For the cake
- 4 ounces (113g) semisweet or bittersweet chocolate, chopped
- 2 Tbs coffee
- 1/4 tsp rum extract
- 1 stick (113g) unsalted butter, at room temperature
- 2/3 cup (132g) + 1 Tbs sugar, divided
- 3 eggs, separated
- Pinch of salt
- 1/3 cup (35g) almond flour
- 1/4 tsp almond extract
- 3/4 (80g) cake flour, sifted (I used gluten free flour, due to one of my family members is gluten intolerant )
For the icing
- 4 ounces (113g) semisweet or bittersweet chocolate, chopped
- 2 Tbs coffee
- 1/4 tsp rum extract
- 1 stick (113g) unsalted butter, at room temperature
Process:
To make the cake:- Preheat oven to 350 degrees F. Butter and flour a round cake pan.
- Combine the chopped chocolate, coffee and rum in a small bowl placed over a saucepan of simmering water. Stir as the chocolate melts and remove from heat as soon as it's smooth. Set aside to cool.
- In the bowl, beat the butter and ⅔ cup sugar until pale and creamy. Add the 3 egg yolks and beat until thick. Add the cooled melted chocolate. Stir in the almond extract and almond meal/flour and mix until just combined.
- Add the flour, mix until just combined.
- In a separate bowl, whip the 3 egg whites and salt on high speed until foamy. Slowly add the tablespoon of sugar and whip to stiff peaks.
- Add ¼ of the whipped egg whites to the batter and fold gently until combined. Add and fold in the remaining whites. Fold only until the streaks of egg whites disappear, do not overmix.
- Pour the batter into the prepared cake pan. Bake until the edges are set but the center still jiggles when the pan is bumped, about 25 minutes.


- Combine the chopped chocolate,coffee and rum in a small bowl placed over a saucepan of simmering water. Stir as the chocolate melts and remove from heat as soon as it's smooth.
- Add the butter a tablespoon at a time and use a whisk to beat it into the chocolate. Whisk until smooth.
- Let the icing cool to a spreadable consistency, stirring it every 5 minutes or so. It should take about 15-20 minutes, depending on the temperature of your kitchen.
- Spoon the icing on top of the cooled cake and spread it to cover.
- Garnish with silvered almonds.
Enjoy! And never forget to thank your cook=)
With love,
Alina
Джулия Чайлд является для меня большим вдохновением. Она любила учиться новому и была очень преданна своему делу. Когда я впервые посмотрела фильм "Джули и Джулия" (очень рекомендую его посмотреть и вам), меня привлекла сцена, когда Джули приготовила этот торт и её муж ел его прямо руками. Мысль о том, что я хочу приготовить именно этот торт преследовала меня очень долго. И где-то полгода назад я решилась и с тех пор, это самый любимый торт в нашем доме. Это очень элегантный и богатый на вкус торт. Все будут восхищены, если вы его приготовите. Шоколадно-миндальный торт будет "изюминкой" вашего ужина, я обещаю=)
Ингредиенты:
Для торта:
- 113 гр измельченого шоколада
- 2 ст.л. кофе
- 1/4 ч.л экстракта рома
- 113 гр масла, комнатной температуры
Способ приготовления:
Торт:
- Разогреть духовку до 180С. Смажьте мягким маслом форму для выпекания и присыпьте мукой, чтобы торт не пристал.
- Поместить шоколад, кофе и экстракт рома в небольшую кастрюльку и поставить над кастрюлей с кипящей водой. Помешивать по мере того, как шоколад будет таять. Как только шоколад станет гладким и жидким, снять с огня. Отставить в сторону, чтобы шоколад остыл.
- В отдельной миске миксером взбить масло с 130гр сахара, пока масса не станет бледной и кремообразной. Добавить 3 желтка и взбивать до загустения. Добавить остывший шоколад. Вмешать экстракт миндаля и миндальную муку.
- Добавить муку, перемешать.
- В отдельной миске взбить миксером 3 белка с солью на большой скорости, до тех пор, пока не начнут пениться. Постепенно добавлять столовую ложку сахара и взбивать до твердых пиков.
- Добавить 1/4 взбитых белков в шоколадно-яично-маслянную массу, аккуратно вмешать лопаткой. Добавить остальные белки. Вымешивать до тех пор, пока белые полоски белка не исчезнут. Постарайтесь это делать аккуратно, чтобы не перебить белки.
- Перелейте тесто в форму для запекания. Выпекайте 25 минут. Края торта должны схватиться, а центр должен двигаться, если подергать форму.
Дать торту постоять 10 минут, вытащить его из формы и дать полностью остыть.
Крем:
- Поместить шоколад, кофе и экстракт рома в небольшую кастрюльку и поставить над кастрюлей с кипящей водой. Помешивать по мере того, как шоколад будет таять. Как только шоколад станет гладким и жидким, снять с огня.
- Добавлять масло в шоколад, по одной столовой ложке, перемешивая венчиком до тех пор, пока масло не растворится. Крем должен получится гладким и однородным.
- Дать крему остыть, помешивая его каждые 5 минут. На это уйдет около 15-20 минут, зависит от температуры в вашей кухне.
- Выложить крем на остывший торт и аккуратно покрыть торт кремом, полностью.
- Украсить хлопьями миндаля.

Приятного аппетита!
Никогда не забывайте благодарить того, кто готовит для вас!
Слюбовью,
Алина
No comments:
Post a Comment